'

#BiskutRaya : Biskut Bola Kacang Bersalut Coklat



Bahan:
275g mentega
80g mentega kacang
185g gula perang
5g serbuk soda
365g tepung gandum
20g kacang tanah-dikisar kasar
1 biji telur
200g coklat hitam

Kacang tanah/badam cincang utk tabur

Cara membuat:
1.Pukul mentega kacang dan gula perang hingga menjadi seperti krim.
2.Masukkan telur dan pukul perlahan-lahan,diikuti dengan tepung gandum,soda dan kacang tanah yang telah dibakar terlebih dahulu dan kisar.
3.Bentuk adunan bulat-bulat kecil dan susun di atas loyang pembakar.
4.Bakar adunan yang telah dibentuk dalam ketuhar pada suhu 150'C selama 30 minit.
5.Aturkan biskut ke dalam mangkuk kertas dan tuangkan coklat hitam yang telah dicairkan ke atas biskut.
6.Tabur sedikit kacang di atasnya




sumber : FB

No comments:

Post a Comment