'

Resepi : Udang Bersos Pedas



Bahan-bahan: 

500++gm udang saiz besar 
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
5 biji bawang putih
11 biji cili api merah
sedikit lada putih kisar
sos tomato*
sos cili*
sos tiram*
kicap masin*
kicap manis*

Cara: 

1. Siang udang, belah belakang, cuci dan toskan. Lumurkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, goreng udang hingga bertukar warna kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Dengan lebihan minyak tadi tumiskan bawang putih yang telah diketuk dan diracik halus bersama lada putih hingga naik bau. Hati-hati sebab bawang putih mudah hangus. Api jangan kuat.
4. Masukkan cili api yang telah dihiris 2 dan kacau sebati.
5. Bila cili api agak layu masukkan bahan-bahan bertanda * secukup rasa, sukatan ikut citarasa tukang masak ya. Kacau lagi.
6. Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul secara merata dengan bahan-bahan tumis bersos tadi. Biar seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.



credit to : Resipi Masakan Terkini

No comments:

Post a Comment