'

RESIPI : Kuey Teow Ladna




Bahan-bahan
1) 2 bungkus kuey teow
2) 5 ulas bawang putih - diketuk
3) 1 inci halia - dihiris
4) 4-5 biji cili padi - dihiris
5) 3-4 ekor sotong - potong
6) 16-20 ekor udang
7) 10 biji fishball - dibelah dadu
8) 1 batang fishcake - potong nipis
9) 4 sudu besar sos tiram
10) 6-8 helai daun limau purut
11) 5 biji limau purut (perahan air sahaja)
12) 1 batang lobak
13) Sayuran campur (baby corn, bunga kobis)
14) 1 biji tomato
15) Sawi
16) Segelas air + 2 sudu besar tepung jagung (larutkan)
17) 6-8 cawan air
18) Kicap cair
19) Kicap pekat
20) Minyak
21) Garam
22) Gula

Cara Memasak

(A) Membuat Kuah

1) Tumis bawang putih, halia dan cili padi bersama sedikit minyak.
2) Masukkan air dan sos tiram. Biarkan 5 minit di atas api besar.
3) Masukkan fishball dan fiskcake
4) Masukkan sayur yang keras dan biarkan untuk 5 minit.
5) Masukkan sayur yang lembut (sawi, tomato), sotong dan udang. Api sederhana besar.
6) Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
7) Masukkan daun limau purut dan perahan limau.Nak masam lagi tambah limau lagi.
8) Masukkan campuran air tepung jagung sehingga kepekatan kuah memuaskan hati.

(B) Memasak Kueyteow

1) Gaulkan kueyteow dengan sesudu kicap pekat + 2 sudu kicap cair.
2) Goreng bersama suku cawan minyak untuk 5 minit.
3) Angkat dan hidang bersama kuah.

credit to : FB Seharum Dapur Bonda

No comments:

Post a Comment