'

Resepi: Wadai Kipeng atau Bubur Gayam.

Bahan A:
1. Sepeket tepung pulut
2. Garam
3. sedikit air kapur
4. Air suam
Bahan B:
1. Santan
2. Gula merah (campur dgn sedikit santan dan perlu ditapis)
3. Gula pasir
4. Gula melaka
5. daun pandan
6. Garam
7. Durian (optional)
Cara-cara nya:
1.Satukan tepung pulut, garam dan sedikit air kapur serta masuk kan air suam sedikit demi sedikit. Uli adunan sehingga boleh digentel. Gentel bulat2 sebesar saiz guli dan ditekat ditengah2 agar menjadi sedikit leper.
2. Masak santan masuk kan gula pasir, gula melaka, gula merah sedikit garam dan daun pandan.
3. Apabila santan sudah mendidih masuk kan adunan yg telah digentel tadi.
4. Bila adunan sudah timbul makna nya wadai kiping sudah masak.
selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment